21% BTW berekenen

Vul bij bedrag het uiteindelijke bedrag in waarover je de btw wil berekenen. Gebruik een punt in plaats van een komma.

Basisbedrag


ls dit bedrag exclusief BTW is dan: ABC
Basisbedrag exclusief 21% BTW?Bedrag incl. 21%:btw 21%
Basisbedrag inclusief 21% BTW?Bedrag ex. 21%:btw 21%21% btw berekenen


Hoge btw tarief van 21%
Het hoge tarief van 21% bestaat in Nederland per 1 oktober 2012. Daarvoor gelde het tarief van 19%. Voor zover bekend zijn er geen plannen om dit tarief op korte termijn verder te verhogen.

Voor welke producten is 21% BTW van toepassing?
Eigenlijk is het hoge tarief geldig op alle producten die worden gezien als niet essentieel. Onder essentiële producten ziet de regering onder andere eten, niet-alcoholische dranken, sommige landbouw goederen en boeken. Voor deze essentiele producten betaal je 9% BTW. Op alle andere producten en diensten zit het hoge BTW tarief van 21%.

Wanneer je als consument een product in Nederland koopt betaal je direct het BTW bedrag aan de winkel. De winkel is verplicht dit bedrag aan de belastingdienst te geven. Dit betekend dat als je 100 euro betaald voor een product de winkel er slechts 82,64 euro mag houden.

Waar komt het BTW geld terecht?
Er is nogal eens commentaar op het betalen van BTW en belastingen. Wat mensen zich soms niet realiseren is dat we met het geld van de BTW en aanvullende belastingen alles van de regering betalen. Dit loopt uiteen van de wegen en lantaarnpalen tot aan de politieagenten. Ook gaat er veel geld naar mensen die het minder ‘goed’ hebben. In de vorm van uitkeringen krijgen mensen geld van de regering om hoge kosten te kunnen betalen zoals ziektekosten, huur of kinderen.

21% BTW uitrekenen
Met bovenstaande calculator kan je gemakkelijk uitrekenen hoeveel BTW je moet betalen of vragen over het hoge tarief. Vragen? Stuur ons even een berichtje via het contactformulier!