9% BTW berekenen

Vul bij bedrag het uiteindelijke bedrag in waarover je de btw wil berekenen. Gebruik een punt in plaats van een komma.

Basisbedrag


ls dit bedrag exclusief BTW is dan: ABC
Basisbedrag exclusief 9% BTW?Bedrag incl. 9%:btw 9%
Basisbedrag inclusief 9% BTW?Bedrag ex. 9%:btw 9%Lage btw tarief van 9%
Het lage tarief van 9% bestaat in Nederland per 1 januari 2019. Daarvoor gelde het tarief van 6%. Voor zover bekend zijn er geen plannen om dit tarief op korte termijn verder te verhogen.

Voor welke producten is 9% BTW van toepassing?
Voor de meeste producten is het hoge tarief van 21% BTW van toepassing. Voor essentiële goederen en diensten is een uitzondering gemaakt en betalen we daar minder BTW over.

Onder het lage BTW tarief van 9% valt onder andere:
– Eten
– Niet-alcoholische dranken
– Sommige landbouw goederen
– Boeken
– Kapper
– Fietsenmaker
– Sporten, o.a. zwembad en sauna
Bekijk de gehele lijst 9% producten op de website van de belastingdienst.

Wanneer je als consument een product in Nederland koopt betaal je direct het BTW bedrag aan de winkel. De winkel is verplicht dit bedrag aan de belastingdienst te geven. Dit betekend dat als je 100 euro betaald voor een product de winkel er slechts 91,74 euro mag houden.

Waar komt het BTW geld terecht?
Er is nogal eens commentaar op het betalen van BTW en belastingen. Wat mensen zich soms niet realiseren is dat we met het geld van de BTW en aanvullende belastingen alles van de regering betalen. Dit loopt uiteen van de wegen en lantaarnpalen tot aan de politieagenten. Ook gaat er veel geld naar mensen die het minder ‘goed’ hebben. In de vorm van uitkeringen krijgen mensen geld van de regering om hoge kosten te kunnen betalen zoals ziektekosten, huur of kinderen.

9% BTW uitrekenen
Met bovenstaande calculator kan je gemakkelijk uitrekenen hoeveel BTW je moet betalen of vragen over het lage tarief. Vragen? Stuur ons even een berichtje via het contactformulier!